10 Jenama Laptop yang Tahan Lasak & Berkualiti 2022 (Ulasan Penuh)

Dengan banyak pilihan laptop di pasaran, sudah tentu agak sukar untuk memilih jenama laptop yang tahan lasak.

Walau bagaimanapun, jangan risau kami akan memberi Anda beberapa cadangan untuk jenama laptop yang bagus dan tahan lasak.

Sesungguhnya, beberapa jenama laptop yang kami terangkan di bawah terkenal dengan kualiti yang baik dan juga perkhidmatan yang sangat memuaskan.

1. Apple

apple macbook pro 16

Siapa yang tidak kenal Apple?

Apabila Anda membeli MacBook, Anda sudah tahu apa yang diharapkan dari laptop ini.

Ya, Anda akan mendapat skrin yang hebat, hayat bateri panjang, dan reka bentuk laptop yang indah dengan bezels nipis.

Memang, laptop Apple cenderung sedikit lebih mahal jika dibandingkan dengan jenama laptop lain, tetapi dari segi gaya, kemudahan penggunaan, dan kualiti, laptop Apple adalah yang terbaik.

Laptop yang ditawarkan oleh Apple sudah cukup terkenal kerana mempunyai kualiti premium yang sangat baik dan reka bentuk mesra pengguna.

Di samping itu, sokongan pelanggan yang disediakan oleh Apple juga sangat baik.

Ini kerana, selain menyediakan kedai fizikal, Apple juga menyediakan perkhidmatan customer care percuma untuk 24 x 7 kepada pelanggannya.

2. Lenovo

lenovo thinkpad x1 carbon gen 9

Jenama laptop yang tahan lasak seterusnya adalah Lenovo, yang merupakan salah satu pengeluar laptop terkemuka di dunia yang mengawal hampir 25% market share laptop global.

Seperti yang kita tahu bersama, laptop Lenovo ini digunakan secara meluas di Malaysia.

Dan sudah tentu tidak hairanlah bahawa Lenovo menjadi jenama laptop terbaik pada tahun 2022 dan 2022 Malaysia dan sesuai untuk kerja.

Ya, selain menawarkan banyak feature menarik, laptop Lenovo juga mempunyai kualiti atau ketahanan yang baik.

Oleh itu, tidak hairanlah bahawa laptop ini adalah pilihan untuk sesetengah orang.

Di samping itu, Lenovo juga sentiasa menyediakan inovasi baru dalam setiap produk yang ditawarkannya, mulai dari reka bentuk, spesifikasi, kualiti, dan sebagainya.

Dari segi harga, laptop Lenovo mempunyai harga yang boleh dikatakan berpatutan dengan spesifikasi dan juga pelbagai feature menarik.

Sudah tentu tidak hairanlah, jika laptop Lenovo menjadi salah satu laptop terlaris di Malaysia.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Lenovo telah menghasilkan extra-portable laptops dan 2-in-1 laptop, tanpa perlu mengorbankan spesifikasi.

Salah satu cadangan laptop terbaik Lenovo adalah ThinkPad X1 Carbon generasi ke-9, yang menawarkan kualiti terbaik pada harga yang agak berpatutan.

Di samping itu, kami juga menganggap bahawa IdeaPad Slim 7 adalah salah satu laptop AMD Ryzen terbaik pada tahun 2020.

Sementara itu, ThinkPad X1 Nano terkini adalah salah satu pilihan terbaik untuk laptop ultra-portable yang beratnya di bawah 2 paun.

3. Asus

asus zenbook 13 oled

Selain Lenovo, Asus juga merupakan salah satu jenama laptop terbaik dan terlaris di Malaysia yang menawarkan laptop dengan spesifikasi yang baik, dan harga yang berpatutan.

Laptop yang ditawarkan oleh Asus terkenal kerana mempunyai ketahanan yang baik. Sudah tentu, tidak menghairankan bahawa Asus kini merupakan 10 jenama laptop yang mempunyai market share terbesar di dunia.

Dari kategori laptop gaming terbaik, kami mengesyorkan Asus ROG Zephyrus G14 pada tahun 2020 yang dilengkapi dengan kualiti yang baik dan harga yang agak berpatutan dalam kelasnya.

Bagi Anda yang mahukan laptop untuk kerja harian atau melakukan tugasan kolej, kami mengesyorkan Asus ZenBook 13 yang menawarkan reka bentuk yang menarik dan elegan.

Dalam versi terkini, Asus ZenBook 13 mempunyai skrin OLED yang sangat indah dan mempunyai hayat bateri yang baik.

Terdapat juga pilihan lain seperti Asus ZenBook 15 UX534FN dan ZenBook 14 UX425 yang mempunyai bezels nipis, prestasi bertenaga, dan mempunyai bingkai kecil dan ringan.

4. Dell

dell xps 13 9310

Jenama laptop tahan lama keempat adalah Dell, yang terkenal sebagai salah satu pengeluar laptop Windows terbaik di dunia.

Dell mempunyai sokongan pelanggan dan perkhidmatan lain yang sangat baik. Laptop yang ditawarkan oleh Dell mempunyai reka bentuk yang berorientasikan pada masa ini, jadi laptop Dell sangat disukai oleh orang.

Selain menawarkan reka bentuk moden, Dell juga tidak mengabaikan kualiti reka bentuk laptop yang kukuh.

Jika Anda memerlukan laptop yang boleh digunakan untuk kerja atau sekolah dengan ketahanan yang panjang, maka laptop Dell adalah pilihan yang tepat.

Dell mempunyai salah satu laptop perniagaan terbaik, Latitude 7400 2-in-1, yang menawarkan reka bentuk solid dan hayat bateri yang panjang.

Ini juga berlaku untuk model XPS terkini, yang mempunyai resolusi skrin terkini, yang diperbuat daripada bahan premium, mempunyai hayat bateri yang panjang, kukuh, dan ringan.

5. HP (Hewlett Packard)

hp spectre x360 14

HP (Hewlett Packard) juga dikenali sebagai salah satu jenama laptop yang tahan lasak. Di samping itu, HP juga termasuk dalam 10 jenama laptop teratas dengan market share terbesar di dunia.

Ini sudah tentu membuktikan kualiti produk yang ditawarkan oleh HP memang baik dan disukai oleh orang ramai.

Laptop yang ditawarkan oleh jenama HP juga terkenal dengan kelajuan dan reka bentuk yang sangat baik. Di samping itu, jenama HP juga terkenal dengan produk laptop 2-in-1 terbaik di Malaysia.

Model laptop HP Spectre versi AMOLED, iaitu Spectre X360 15 dan Spectre X360 13 memberikan rupa yang sangat baik.

Untuk prestasi laptop ini sudah tentu tidak ada keraguan, kerana laptop HP terkini sudah menggunakan cip Tiger Lake generasi ke-11 Intel.

Jika Anda mahu laptop dengan ketebalan yang sangat nipis, maka Anda boleh memilih HP Elite Dragonfly.

6. Samsung

samsung galaxy book pro 360

Untuk masa yang lama jenama Samsung terkenal kerana mempunyai customer service dan perkhidmatan lain yang sangat baik.

Samsung sememangnya sebuah syarikat yang bukan sahaja terlibat dalam industri laptop, tetapi beberapa peranti elektronik lain seperti telefon pintar, peti ais, dan sebagainya.

Samsung menawarkan produk laptop yang kualitinya tidak kalah dengan jenama terkenal lain.

Sekiranya Anda mencari laptop dengan skrin AMOLED dengan reka bentuk compact dan ringan, Anda boleh memilih Samsung Galaxy Book Pro.

Terdapat banyak feature menarik dan terkini yang ditawarkan oleh Samsung Galaxy Book Pro, seperti sudah menyokong 5G, Intel generasi ke-11 terkini, dan sebagainya.

7. Acer

acer swift 5 intel evo

Jenama laptop seterusnya yang tahan lasak adalah Acer yang merupakan 10 jenama teratas dengan market share yang paling banyak di dunia.

Laptop yang ditawarkan oleh jenama Acer terkenal dengan harga murah dan berkualiti.

Sekiranya Anda mencari laptop yang menggunakan processor Intel generasi ke-11 terkini (Tiger Lake), Anda boleh membeli Acer Swift 5 2020.

Satu lagi cadangan, terdapat Acer Spin 3 2020, yang mempunyai model 2-in-1 dengan skrin 16:10 QHD + yang indah untuk digunakan dalam setiap pekerjaan.

Terdapat juga Acer ConceptD 7 Ezel yang mempunyai reka bentuk yang unik dan dengan spesifikasi yang sangat baik untuk menyokong pelbagai pekerjaan profesional.

8. Microsoft

microsoft surfance pro 8

Sedekad yang lalu, tiada siapa yang menjangkakan bahawa Microsoft akan menjadi salah satu jenama laptop terbaik di dunia.

Tetapi sekarang Microsoft telah membuktikan bahawa mereka boleh menjadi brand laptop terbaik di dunia.

Microsoft mendakwa bahawa produknya mempunyai kebolehpercayaan 99.999% pada tahun 2017, pada peranti Surfance barunya.

Cadangan komputer riba Microsoft terbaik pada harga yang berpatutan dalam kelasnya pada pendapat kami ialah Microsoft Surface Pro 8.

Selain mempunyai reka bentuk yang elegan dan menarik, laptop ini juga dilengkapi dengan processor Intel generasi ke-11 terkini, Core i7-1185G7, yang tentu saja mempunyai performance yang sangat baik.

Di samping itu, Microsoft juga menyediakan jaminan 1 tahun pada produk Surfance dengan sokongan teknikal percuma selama 90 hari.

Sudah tentu, perkhidmatan ini akan sangat berguna untuk pelanggan. Oleh itu, pelanggan tidak perlu risau untuk membeli produk Microsoft.

9. Razer

razer blade 15

Jenama Razer terkenal kerana menyediakan pelbagai aksesori game, tetapi jenama ini juga menawarkan laptop gaming yang tahan lasak.

Selain mempunyai reka bentuk moden, Razer juga menawarkan laptop gaming pada harga yang lebih berpatutan jika dibandingkan dengan jenama laptop gaming lain di kelasnya.

Perkhidmatan pelanggan yang ditawarkan oleh Razer boleh dikatakan agak lengkap, kerana Anda boleh menghubungi team teknikal Razer melalui saluran dalam talian, telefon, atau e-mel.

Pada masa ini, Razer telah bekerjasama dengan Acro Engineering untuk meningkatkan pusat perkhidmatan fizikalnya.

Secara keseluruhan Razer menyediakan perkhidmatan maksimum kepada pelanggannya.

Laptop Razer terbaik yang kami cadangkan ialah Razer Blade 15 yang sudah mendung skrin dengan refresh rate 300 Hz.

Pada tahun model 2020, laptop Razer Blade 15 ini dilengkapi dengan processor Intel generasi ke-10, iaitu Core i7-10875H.

10. MSI

msi prestige 14 evo

Jenama laptop yang tahan lasak terakhir adalah MSI. Selain Razer, MSI juga menyediakan laptop gaming yang mempunyai kualiti yang baik.

MSI sememangnya terkenal sebagai salah satu pengeluar laptop yang memberi tumpuan kepada laptop gaming dan jenama ini popular di kalangan pemain eSport.

Di samping itu, MSI juga mempunyai reputasi sebagai jenama yang boleh menghasilkan mesin game extra-solid dan boleh digunakan untuk bermain permainan spesifikasi tinggi.

Jika Anda sedang mencari laptop gaming yang mempunyai ketebalan nipis, Anda boleh membeli MSI Prestige 14 Evo.

Laptop ini ditawarkan pada harga yang lebih murah di kelasnya dan dilengkapi dengan spesifikasi yang sangat baik untuk permainan.

Ini kerana, MSI Prestige 14 Evo sudah menggunakan processor generasi ke-11 dari Intel, iaitu Core i7-1185G7.