8 Jenama Bateri Kereta Terbaik | TOP di Malaysia 2022

Menggunakan bateri kereta berkualiti terbaik sememangnya satu kemestian bagi setiap pemilik kereta. Ini kerana bateri kereta adalah salah satu komponen yang mempunyai peranan yang sangat penting dalam kereta.

Kerana fungsi utama bateri kereta adalah sebagai komponen untuk membekalkan elektrik di dalam kereta seperti lampu, audio, sistem penyejukan, dan sebagainya.

Di samping memaksimumkan prestasi kereta, menggunakan bateri kereta yang berkualiti tentu saja akan menjimatkan kos. Ini kerana bateri kereta yang berkualiti dapat mengekalkan sistem elektrik di dalam kereta tetap baik.

Pada masa ini terdapat banyak jenama yang menawarkan bateri dengan spesifikasi dan harga yang berbeza. Ini sudah tentu akan membuat Anda keliru untuk memilih produk terbaik.

Okay, jangan risau kerana dalam artikel ini akan disyorkan beberapa senarai jenama bateri kereta berkualiti terbaik di Malaysia 2022.

1. Bosch

bosch

Cadangan pertama jenama bateri kereta terbaik di Malaysia 2022 ialah Bosch. Syarikat ini pada asalnya dinamakan Robert Bosch GmbH.

Bosch adalah syarikat kejuruteraan dan elektronik multinasional dengan ibu pejabatnya di Gerlingan, Jerman.

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1886 oleh Robert Bosch. Bosch dikenali sebagai sebuah syarikat yang sudah mempunyai banyak pengalaman dalam industri kejuruteraan dan elektronik.

Oleh itu, setiap produk yang ditawarkan oleh Bosch sentiasa berkualiti tinggi dan sentiasa dapat memuaskan penggunanya.

Pada masa ini terdapat banyak kereta yang sudah menggunakan pengurusan alternator atau (AMS / Alternator Management System), jadi memerlukan bateri kereta dengan proses pengecasan yang lebih cepat.

Oleh itu, Bosch mengeluarkan produk bateri kereta yang dipanggil Bosch AM Hightech Silver AMS yang didakwa bebas penyelenggaraan.

Bateri kereta yang ditawarkan oleh Bosch dilengkapi dengan logam campuran perak dengan kepadatan yang sangat tinggi yang dapat memaksimumkan kekonduksian untuk menghasilkan kuasa yang lebih besar.

Di samping itu, bateri kereta yang ditawarkan oleh Bosch juga terkenal kerana mempunyai rintangan pengecasan yang tinggi, jadi ia dapat menghasilkan starter yang kuat dan mengurangkan risiko kereta tidak dapat dihidupkan.

Di Shopee Malaysia, bateri kereta AM Hightech Silver AMS dijual pada harga RM160.00 – RM142.39.

2. Amaron

amaron

Cadangan seterusnya jenama bateri kereta terbaik di Malaysia 2022 ialah Amaron. Amaron adalah jenama bateri kereta yang dihasilkan oleh Amara Raja Batteries Limited.

Syarikat ini adalah syarikat bateri kereta dan motosikal yang berasal dari India. Dalam menjalankan perniagaannya, Raja Batteries Limited bekerjasama dengan Johnson Controls Inc yang merupakan sebuah syarikat dari Amerika.

Bateri kereta Amaron dibuat khusus untuk iklim panas, yang bermaksud pemilik kereta tidak perlu bersusah payah menambah air secara berkala seperti bateri basah.

Menggunakan teknologi silver and alloy dalam sel bateri menyebabkan bateri kereta Amaron lebih mampu menyimpan kuasa lebih lama.

Teknologi ini juga boleh menyediakan arus elektrik yang lebih stabil jika dibandingkan dengan sel bateri biasa. Di samping itu, dengan teknologi ini, membuat bateri kereta Amaron menjadi lebih kuat dalam urusan starter.

Amara Raja Batteries Limited menawarkan bateri kereta Amaron dalam beberapa jenis seperti Amaron Go, Hi Life Duro dan Hi Life Pro. Di Shopee Malaysia Amaron Go bateri kereta dijual pada harga RM195.00 – RM210.00.

3. GS Yuasa

gs yuasa

Cadangan seterusnya jenama bateri kereta terbaik di Malaysia 2022 ialah GS Yuasa. Syarikat ini adalah syarikat yang berasal dari Jepun.

GS Yuasa adalah sebuah syarikat yang berasal dari Kyoto, Jepun yang memberi tumpuan kepada pembangunan dan pengeluaran bateri lead acid dan ion litium, untuk digunakan dalam kereta, motosikal, dan pelbagai bidang lain.

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1917 oleh Genzou Shimadzu dan Shichizaemon Yuasa. GS Yuasa adalah syarikat yang sudah sangat terkenal di dunia sebagai syarikat bateri terbesar di dunia dan salah satu yang tertua.

Mempunyai kawasan pemasaran dengan lebih daripada 19 negara, tentu saja, membuktikan bahawa kualiti yang ditawarkan oleh GS Yuasa tidak syak lagi.

Di samping itu, GS Yuasa juga mempunyai gabungan dengan syarikat bateri Australia yang terkenal, Century Yuasa.

GS Yuasa menawarkan beberapa jenis bateri kereta, iaitu New Pafecta, Maintenance Free AMB, DIN Type, dan produk terbaru mereka, Heavy Duty.

4. Century

century

Cadangan seterusnya jenama bateri kereta terbaik di Malaysia 2022 ialah Century. Century adalah jenama Century Batteries yang merupakan bahagian Century Yuasa Batteries Pry Ltd dan merupakan sekutu GS Yuasa Corporation.

Century Yuasa Batteries Pry Ltd ditubuhkan pada tahun 1928 dan merupakan salah satu pengeluar bateri automotif terbesar di Australia.

Kualiti produk bateri kereta yang ditawarkan oleh Century tidak syak lagi, kerana syarikat Century ini sudah mempunyai banyak pengalaman dalam bidangnya.

Sama seperti Amaron, Century juga menawarkan beberapa jenis bateri kereta seperti Century Hi Performance, dan Century Marathoner Max. Di Shopee Malaysia, Century Marathoner Max dijual pada harga RM165.00.

5. Varta

varta

Cadangan seterusnya jenama bateri kereta terbaik di Malaysia 2022 ialah Varta. Syarikat ini mempunyai ibu pejabatnya di Ellwangen, Jerman.

Sama seperti GS Yuasa, Varta juga merupakan sebuah syarikat yang mempunyai sejarah yang panjang dan juga pengalaman yang sangat baik.

Varta ditubuhkan pada tahun 1887 oleh Adolf Mueller. Syarikat ini dikenali sebagai syarikat bateri tertua di Jerman.

Seperti yang kita tahu Jerman adalah sebuah negara yang terkenal kerana mempunyai teknologi automotif yang telah diiktiraf oleh dunia.

Sekiranya Varta adalah salah satu syarikat bateri kereta terbaik di Jerman, ini bermakna bahawa produk yang ditawarkan oleh Varta pasti berkualiti tinggi.

Varta menawarkan beberapa jenis bateri kereta, iaitu Silver Dynamic AGM, Silver Dynamic, Blue Dynamic EFB, Blue Dynamic, Silver Dynamic Auxiliary, dan Black Dynamic.

Di Shopee Malaysia, Varta Blue Dynamic dijual pada harga RM450.00.

6. Camel

camel

Cadangan seterusnya jenama bateri kereta terbaik di Malaysia 2022 ialah Camel. Syarikat ini mempunyai ibu pejabatnya di Xiangyang, China.

Camel adalah jenama bateri kereta Camel Group Co., Ltd., yang ditubuhkan pada tahun 1980. Camel adalah salah satu pengeluar bateri terbesar di dunia dengan jualan purata 26 juta unit dan terus meningkat setiap tahun.

Syarikat ini menawarkan beberapa jenis bateri seperti Flooded Automobile Battery, Flooded Traction Battery, AGM Battery, Lithium ion, dan Pure Lead Battery.

7. Motolite

motolite

Cadangan seterusnya jenama bateri kereta terbaik di Malaysia 2022 ialah Motolite. Motolite adalah jenama bateri kereta yang dihasilkan oleh Philippine Batteries Inc.

Syarikat ini adalah salah satu pengeluar, pengeksport, dan pengedar produk bateri terbesar di rantau Asia Pasifik.

Di samping itu, syarikat itu juga mempunyai sejarah yang sangat panjang, kerana Philippine Batteries Inc. ditubuhkan pada tahun 1919.

Kerana Philippine Batteries Inc sudah mempunyai banyak pengalaman dalam industri bateri, sudah tentu Motolite ditawarkan dengan kualiti yang sangat baik.

Terdapat beberapa jenis bateri kereta Motolite yang ditawarkan oleh Philippine Batteries Inc., iaitu Motolite Excel, Motolite Gold, Motolite Enduro, Motolite Trcuk Master, Motolite LM Enforcer, Motolite Havy Duty dan Motolite Champion.

Di Shopee Malaysia, bateri kereta Motolite Havy Duty dijual pada harga RM140.00 – RM160.00.

8. Panasonic

panasonic

Cadangan seterusnya jenama bateri kereta terbaik di Malaysia 2022 ialah Panasonic. Kami lebih biasa dengan jenama Panasonic ini sebagai jenama televisyen atau peti sejuk, tetapi ternyata Panasonic juga menawarkan produk bateri kereta.

Lebih mengejutkan, kualiti produk bateri kereta yang ditawarkan oleh Panasonic tidak kalah dengan jenama lain.

Panasonic adalah syarikat elektronik multinasional yang beribu pejabat di Osaka, Jepun dan ditubuhkan pada tahun 1918 oleh Kōnosuke Matsushita.

Panasonic menawarkan beberapa pilihan bateri kereta, iaitu JP Series, MF Standard, MF High Spec, MF Tough, dan Extra Grade.

Di Shopee Malaysia, harga bateri kereta Panasonic MF Standard adalah RM350.00.