IFlix VS Netflix Malaysia | (Review) Mana Paling Best?

Pada masa ini, bukan sahaja perkhidmatan penstriman muzik, malah rakyat Malaysia juga boleh memilih pelbagai perkhidmatan penstriman untuk filem dan siri televisyen.

Sememangnya kini terdapat banyak syarikat yang menawarkan perkhidmatan penstriman filem berbayar dan boleh mengalihkan populariti media konvensional untuk menonton pelbagai jenis filem dan rancangan televisyen.

Dalam hal ini, sebelum membuat keputusan untuk melanggan penyedia perkhidmatan penstriman filem, sudah tentu Anda perlu membuat pelbagai pertimbangan.

Contohnya seperti harga yang ditawarkan, kelengkapan filem yang ditawarkan, kaedah pembayaran dan sebagainya.

Terdapat beberapa pilihan penyedia perkhidmatan penstriman filem yang boleh Anda pilih, seperti Netflix dan iFlix.

Ya, Netflix dan iFlix ialah 2 penyedia perkhidmatan penstriman filem besar yang terkenal oleh ramai orang di Malaysia.

Okay, dalam artikel ini kita akan membandingkan Netflix dengan iFlix. Jadi, bagi Anda yang keliru memilih Netflix atau iFlix, Anda tidak lagi keliru kerana artikel ini akan menerangkan sepenuhnya.

Harga

harga

Harga sememangnya salah satu faktor utama yang sangat penting dan menjadi perkara utama yang dipertimbangkan dan diambil kira semasa memilih perkhidmatan.

Berikut ialah perbandingan harga Netflix vs iFlix di Malaysia:

NetflixiFlix
– Bulanan SD (RM33)
– Bulanan HD (RM42) pada 2 peranti
– Bulanan UHD (RM51) pada 4 peranti
– Bulanan (RM10) pada 5 peranti
– Setahun (RM96) pada 5 peranti

Malah, jika dilihat secara keseluruhan, iFlix menawarkan harga yang lebih berpatutan daripada Netflix. Dalam kes ini, sudah tentu, iFlix adalah pemenang.

Netflix dan iFlix kedua-duanya menawarkan perkhidmatan percubaan percuma selama 1 bulan. Jadi Anda boleh menikmati perkhidmatan yang ditawarkan oleh Netflix dan iFlix secara percuma selama 1 bulan.

Dasar Percubaan Percuma

dasar percubaan percuma

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, Netflix dan iFlix kedua-duanya menawarkan akses tanpa had secara percuma selama 30 hari. Walau bagaimanapun, dasar percubaan yang ditawarkan oleh Netflix dan iFlix adalah berbeza.

Jika Anda menggunakan percubaan yang ditawarkan oleh Netflix, Anda perlu memasukkan detail kad kredit atau debit Anda sebelum Anda boleh memulakan percubaan.

Dalam kes ini, Anda boleh membatalkan secara bebas pada bila-bila masa dalam tempoh 30 hari dan Anda tidak akan dikenakan bayaran dalam tempoh tersebut.

Walau bagaimanapun, jika Anda terlupa untuk membatalkan percubaan Anda selepas 30 hari, Netflix akan mengecaj kad kredit atau debit Anda secara automatik dan meneruskan langganan yang Anda pilih semasa pendaftaran percubaan.

Sementara itu, iFlix menawarkan akses penuh kepada perkhidmatan percubaan percuma tanpa Anda perlu memasukkan detail kad kredit atau debit Anda.

Apabila percubaan percuma Anda tamat, Anda masih boleh menonton beberapa filem dan siri yang iFlix tawarkan secara percuma, tetapi iklan akan dipaparkan.

Kualiti video

kualiti video

Berikut adalah beberapa perbandingan kualiti video yang ditawarkan oleh iFlix vs Netflix:

iFlixNetflix
– Only SD (Standard Definition) – (480p / resolusi 720 x 480)– SD (Standard Definition) – (480p / resolusi 720 x 480)
– HD (High Definition) – (720p / resolusi 1280 x 720)
– UHD (Ultra High Definition) – (2160p / resolusi 3840 x 2160)

Pilihan kualiti video yang ditawarkan oleh Netflix bergantung pada pakej langganan yang dipilih oleh pengguna.

Secara teknikal, Netflix menang dalam kualiti video yang ditawarkannya. Ya, kerana Netflix menawarkan lebih banyak kualiti video.

Pada masa artikel ini ditulis, iFlix hanya menawarkan 1 pilihan kualiti video. Walau bagaimanapun, pada masa akan datang iFlix boleh menawarkan kualiti video yang sama atau lebih daripada Netflix.

Pilihan Rancangan

pilihan rancangan

Biasanya perkara yang perlu dipertimbangkan dalam memilih penyedia perkhidmatan penstriman filem berbayar ialah pilihan rancangan yang ditawarkan.

Anda perlu tahu bahawa iFlix Malaysia menawarkan ratusan pilihan filem dan siri TV daripada pelbagai genre.

Kebanyakan siri TV yang ditawarkan oleh iFlix mempunyai episod lengkap yang membolehkan penonton lepak sepanjang hari.

Terdapat pelbagai pilihan siri TV popular yang boleh Anda pilih untuk mengisi masa lapang Anda seperti How I Met Your Mother, Mr Robot, Friends, Big Bang Theory, Flash, dan sebagainya.

Pilihan filem yang ditawarkan oleh iFlix juga sangat banyak. Terdapat pelbagai pilihan filem yang boleh Anda pilih daripada pelbagai genre.

Setakat ini, jika dibandingkan dengan iFlix, Netflix Malaysia menawarkan pilihan siri TV yang lebih kecil.

Jika dibandingkan dengan Netflix Amerika dan Eropah, siri TV yang ditawarkan di Malaysia boleh dikatakan lebih sedikit.

Malah siri TV Netflix yang popular seperti House of Card tidak ditawarkan di Malaysia. Walau bagaimanapun, Anda boleh menikmati filem eksklusif Netflix lain seperti Masters of None, Orange is The New Black, dan sebagainya.

House of Card tidak ditawarkan oleh Netflix Malaysia mungkin kerana siri TV ini telah dibeli oleh syarikat TV kabel tempatan.

Pilihan filem yang ditawarkan oleh Netflix juga lebih sedikit jika dibandingkan dengan pilihan filem yang ditawarkan oleh iFlix.

Memang pelik jika Netflix menawarkan filem Godfather bahagian I dan juga II tetapi tidak menawarkan bahagian III.

Mana yang lebih baik iFlix atau Netflix?

Jika Anda menyukai siri TV dari NBC atau CBD atau siri klasik seperti Friends, sudah tentu iFlix adalah pilihan yang lebih memuaskan.

Jika Anda ingin menonton filem atau siri eksklusif selain daripada House of Card, sudah tentu Anda hanya boleh menontonnya di Netflix.

Jika saya terpaksa memilih, sudah tentu saya akan memilih iFlix kerana mempunyai banyak pilihan filem dan siri TV.

Pilihan Rancangan Tempatan

pilihan rancangan tempatan

Selain menawarkan filem dan siri TV dari luar negara, perkhidmatan penstriman dalam talian juga menawarkan beberapa filem dan siri TV tempatan.

iFlix menawarkan beberapa siri TV tempatan yang sangat menarik untuk ditonton, seperti siri TV Kopitiam, Kami, Gol dan Gincu, I Love You Mr Arrogant, dan Supermak.

Siri TV tempatan tersebut sudah tentu sangat eksklusif yang hanya boleh Anda nikmati di Netflix, Anda tidak boleh memainkannya semula di TV dan juga tidak boleh menemuinya di DVD.

Selain itu, iFlix juga menawarkan beberapa siri TV yang berasal dari Hong Kong, Korea, dan Filipina. Kelemahan iFlix ialah tidak menawarkan siri TV yang berasal dari Jepun dan Tamil.

Memang pemilihan filem tempatan yang ditawarkan oleh iFlix tidak seberapa. Semasa artikel ini ditulis, terdapat hanya 29 judul filem yang ditawarkan oleh iFlix.

Tidak ada filem dari zaman kegemilangan P Ramlee atau yang lebih baru seperti Songlap.

Memang ada beberapa pilihan filem Melayu klasik seperti Senario Lagi, Sembilu, dan Mari Mariana.

Netflix tidak menawarkan pilihan siri TV atau filem Malaysia, apa yang Netflix tawarkan ialah filem Hindi seperti Singh is King dan filem Korea.

Jika pemilihan rancangan tempatan dan serantau yang ditawarkan oleh iFlix tidak konsisten, tiada tawaran filem tempatan di Netflix.

Walaupun iFlix tidak menawarkan siri TV atau filem tempatan dan serantau yang sama seperti siri TV dan filem Barat, tetapi jauh lebih baik daripada yang ditawarkan oleh Netflix.

Penapisan Kandungan

penapisan kandungan

Siri TV serta filem yang ditawarkan oleh iFlix ditapis tetapi tidak seteruk di stesen TV Malaysia. Sebagai contoh, pelbagai adegan cinta tidak ditapis di iFlix, tetapi adegan dew*sa yang terlalu kasar sudah tentu ditapis.

Bagaimana pula dengan adegan ganas dalam beberapa filem yang ditawarkan di iFlix?

Dalam iFlix untuk adegan ini tidak ada penapisan. Sebagai contoh, dalam filem Face Off, terdapat adegan yang mengerikan tetapi tidak ditapis.

Jadi dalam iFlix penapisan hanya dilakukan untuk pelbagai jenis filem yang mempunyai adegan dew*sa yang terlalu melampau. Netflix tidak menapis semua filem yang mereka tawarkan.

Dalam kes ini Netflix menetapkan bahawa Anda mesti berumur 18 tahun ke atas untuk boleh melanggan perkhidmatan daripada Netflix dan akan menganggap Anda sebagai orang dewasa yang matang.

Jika Anda bimbang tentang pelbagai jenis kandungan sensitif, Anda boleh melakukan penapisan di bahagian tetapan.

Dalam kes ini, Netflix memberi kebebasan kepada penggunanya untuk memilih filem atau siri TV yang mereka mahukan.

Kami fikir Netflix menang dalam kategori ini, kerana Netflix memberi kebebasan kepada penggunanya.

Sari Kata

sari kata

Bagi sesetengah orang yang masih menggunakan sari kata adalah pilihan yang sangat penting.

Walaupun Anda memahami maksud bahasa Inggeris yang dituturkan dalam filem tersebut, kadangkala Anda tidak dapat mendengar dengan jelas perbualan pelakon dalam filem tersebut.

Oleh itu, peranan sari kata adalah sangat penting. Dalam kes ini iFlix bukan sahaja menawarkan sari kata bahasa Inggeris, tetapi terdapat beberapa bahasa yang ditawarkan oleh iFlix termasuk Malaysia.

Netflix juga menawarkan perkara yang hampir sama seperti iFlix. Kerana ciri sari kata ini adalah perkhidmatan yang mesti dilakukan oleh penyedia perkhidmatan penstriman dalam talian.

Walau bagaimanapun, dalam kes ini Netflix turut menawarkan audio berbilang bahasa pada siri TV atau filem tertentu yang ditawarkannya.

Siapa yang akan menang, Netflix atau iFlix?

Pada pendapat kami, pemenang dalam kategori ini ialah Netflix kerana Netflix menawarkan ciri yang tidak ditawarkan oleh iFlix iaitu ciri audio berbilang bahasa.

Tontonan Offline

tontonan offline

Jika Anda menonton siri TV tetapi Anda akan pergi ke kawasan yang mempunyai isyarat terhad, sudah tentu Anda perlu memuat turun siri TV tersebut supaya Anda boleh menontonnya di luar talian.

Anda boleh katakan iFlix adalah sama seperti Amazone Prime yang membolehkan penggunanya memuat turun siri TV atau film yang penggunanya mahu tonton di luar talian.

Dalam kes ini, terdapat 3 pilihan saiz fail video yang boleh Anda pilih iaitu high quality, medium quality, dan low quality. Saiz fail video dengan HQ, kualiti tertinggi adalah sekitar 600 MB.

Saiz itu sudah tentu saiz yang munasabah untuk dimuat turun pada peranti mudah alih. Tetapi tidak semua siri TV atau filem di iFlix boleh dimuat turun.

Netflix tidak menyediakan ciri tontonan luar talian. Jadi, jika anda ingin pergi ke tempat yang tiada isyarat, sudah tentu anda tidak akan dapat meneruskan siri TV yang anda tonton.

Dalam kes ini, sudah tentu, iFlix adalah pemenang kerana menyediakan ciri untuk menonton siri TV dan filem di luar talian.

Pilihan Peranti Tontonan

pilihan peranti tontonan

Berikut ialah perbandingan pilihan peranti tontonan yang ditawarkan oleh Netflix vs iFlix:

NetflixiFlix
Smartphone and tabletsiOS, Android, Windows PhoneiOS, Android
ComputerDesktop and laptopDesktop and laptop
Game ConsolePS3, PS4, Xbox, 360, Xbox OneNone

Jika Anda melihat perbandingan pilihan peranti tontonan di atas, sudah tentu Netflix adalah pemenang. Ini kerana Netflix menawarkan peranti tontonan yang lebih lengkap jika dibandingkan dengan iFlix.