Apa Maksud Telefon Pintar atau telefon Bijak? Perangkat Multiguna

Pada masa-masa, telefon bimbit berubah menjadi lebih canggih menjadi telefon pintar.

Ia tidak boleh dinafikan, kini penggunaan telefon pintar telah digunakan secara besar-besaran. Kerana saiznya kecil, sangat fleksibel, dan boleh untuk menyimpan dan memproses data.

Nah, dalam artikel ini kita akan membincangkan tentang telefon pintar dengan lebih lanjut. Mari kita bercakap mengenainya!


Apa Maksud Telefon Pintar?

telefon pintar

Telefon pintar (smartphone) adalah telefon bimbit yang mempunyai banyak ciri canggih, anda juga boleh mengatakan menyerupai komputer.

Ciri-ciri telefon pintar termasuk sambungan WiFi, boleh menerima aplikasi canggih, skrin sentuh (touch screen), ruang storan yang besar dan lain-lain.

Sudah ada banyak syarikat yang menghasilkan telefon pintar ini, seperti Samsung, Nokia, Xiaomi, Apple, dan banyak lagi.


CariTekno Menerangkan Smartphone

smartphone

Telefon pintar dijangka terus membangunkan ciri-ciri yang sudah dimiliki. Seperti CPU yang lebih kuat, pemproses yang lebih maju, RAM yang lebih besar, ruang storan yang lebih besar, dan skrin yang lebih besar daripada telefon biasa.

Kini telefon pintar direka dengan pemproses yang canggih dengan penggunaan kuasa bateri yang lebih cekap.

Buat pengguna lebih banyak di rumah dan lama dalam bermain media sosial dan bermain permainan.

Selain ciri-ciri yang telah dijelaskan di atas, telefon pintar kini juga dilengkapi dengan sensor inovatif. Seperti accelerometer dan gyrscopes.

Accelerometer adalah sensor yang membolehkan telefon pintar memaparkan paparan dalam potret dan landskap.

Manakala gyrscopes adalah penderia yang membolehkan permainan membaca navigasi dalam bentuk Pergerakan.

Dalam perkembangan awal, skrin pada telefon pintar itu dibuat dengan skrin sentuh tahan. Skrin sentuh tahan memerlukan tekanan pada skrin sentuh dan memerlukan stilus apabila menggunakannya.

Tetapi kini ia lebih canggih, iaitu dengan menggunakan skrin sentuh kapasiti. Cara ia berfungsi adalah dengan menggunakan elektrik statik dalam tubuh manusia, jadi ia tidak memerlukan tekanan.

Penghujung Perkataan

Oleh itu, terdapat sedikit perbincangan tentang telefon pintar. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.