Apakah Maksud Teknologi Tinggi (High Tech)? – Definisi Penuh

Pada zaman moden, sesetengah daripada kita telah mendengar perkataan “teknologi tinggi” atau biasanya dipanggil high tech. Perkataan itu mungkin telah didengar atau dilihat di media sosial, iklan, kata-kata orang, dan sebagainya.

Ya, walaupun ia sudah ada dalam kehidupan seharian kita, tetapi pada hakikatnya masih ramai orang yang tidak tahu makna perkataan itu. Oleh itu, mari kita lihat artikel ini!


Apakah Maksud Teknologi Tinggi?

apakah maksud teknologi tinggi

Pada asasnya, definisi teknologi tinggi adalah istilah umum yang digunakan untuk menerangkan pelbagai klasifikasi serta inovasi industri.

Atau dengan kata lain, ia adalah teknologi yang mempunyai starndard atau tahap tertinggi atau teknologi paling maju yang wujud.

Satu kajian yang dibiayai oleh WIC (Workforce Information Council) mengenal pasti bahawa sektor berteknologi tinggi ini termasuk tumpuan tinggi terhadap pekerjaan yang berkaitan dengan sains, teknologi, kejuruteraan, dan matematik.

Sebuah konsep yang tumbuh dari hanya “alat” ke sesuatu yang tidak lagi dapat dielakkan pada saat ini, berpecah dengan kehidupan manusia dan mempengaruhi satu sama lain.

Karena manusia sebagai pengguna teknologi merasakan manfaat yang mereka dapatkan, sehingga membuat ada pergantungan pada teknologi.

Semakin erat hubungan antara manusia dan teknologi membuat teknologi sesuatu yang tidak lagi dapat dianggap sebagai buah tangan manusia, tetapi telah menjadi sesuatu yang juga membentuk kehidupan manusia itu sendiri.

CariTekno Menerangkan Teknologi Tinggi

caritekno menerangkan teknologi tinggi

Sektor ekonomi dan juga industri yang menekankan inovasi teknologi tentu saja menggunakan perkataan “teknologi tinggi” sebagai istilah umum.

Pada era hari ini, industri berteknologi tinggi memainkan peranan penting dalam ekonomi moden, dan sering dapat membayar pekerja mereka gaji yang lebih tinggi daripada industri lain.

Teknologi tinggi ini telah mengalami pertumbuhan ekonomi yang sangat ketara sejak tahun 1950-an, terutamanya sejak kemunculan WWW (World Wide Web).

Pada masa ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sangat dirasakan bahawa terdapat peralihan dalam pekerjaan berteknologi tinggi dari pembuatan ke perkhidmatan.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit berbicara tentang teknologi tinggi. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.