Apa Itu Semikonduktor ? | Definisi Penuh, & Jenis

Perkataan “semikonduktor” sangat berkait rapat dengan peralatan elektronik yang sering kita gunakan hari ini.

Anda perlu tahu bahawa hampir semua peralatan elektronik canggih hari ini seperti telefon pintar, komputer, televisyen, kamera, kepada lampu LED adalah hasil daripada teknologi semikonduktor.

Komponen elektronik seperti transistor, diod, dan IC (Integrated Circuit) adalah komponen elektronik aktif yang diperbuat daripada bahan semikonduktor.

Oleh itu, teknologi ini mempunyai peranan yang sangat penting dalam pembangunan teknologi elektronik. Oke untuk mengetahui lebih lanjut, mari kita lihat artikel ini!


Apa Itu Semikonduktor?

apa itu semikonduktor

Secara umum, semikonduktor adalah bahan fizikal yang dibuat dengan tujuan untuk mengurus dan juga mengawal aliran arus dalam peranti dan peralatan elektronik.

Teknologi ini membolehkan arus elektrik tidak mengalir dengan bebas atau tidak untuk mengeluarkannya sepenuhnya.

Atau dengan kata lain, semikonduktor sama seperti bahan dengan kekonduksaian elektrik yang duduk di antara penebat elektrik dan konduktor elektrik.

Anda perlu tahu bahawa semikonduktor boleh menjadi penebat elektrik jika ia tidak diberikan arus elektrik dengan cara tertentu dan juga nilai jumlah arus elektrik.

Walau bagaimanapun, pada suhu tertentu, arus elektrik, prosedur dan keperluan kerja, semikonduktor boleh menjadi konduktor. Sebagai contoh, sebagai pengulifis voltan semasa, pengulifier voltan, dan juga pengual kuasa.

Bahan ini biasanya digunakan dalam pembangunan cip elektronik, komponen, dan juga peranti pengkomputeran. Semikonduktor biasanya diperbuat daripada silikon, germanium, karbon, dan bahan-bahan murni lain.


CariTekno Menerangkan Semikonduktor

caritekno menerangkan semikonduktor

Bahan semikonduktor yang terdiri daripada pelbagai elemen yang sama dipanggil semikonduktor intrinsik. Semi konduktor instrinsik ini mempunyai pelbagai sifat elektrik pada suhu tertentu, seperti jumlah caj pembawa.

Dalam amalan, kami ingin jurutera jumlah caj pembawa ini dengan cara selain daripada menukar suhu. Sebagai contoh, dengan melakukan doping pada semikonduktor intrinsik.

Semikonduktor intrinsik yang telah dilakukan doping biasanya dipanggil semikonduktor ekstremis. dan berdasarkan jenis doping, semikonduktor dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu seperti berikut:

1. Semikonduktor Tipe P

Semiconductor jenis P adalah semiconductor yang mempunyai bilangan elektron yang paling sedikit. Jenis P dibuat oleh campuran campuran atom germanium dan atom indium atau pelbagai atom lain yang mempunyai 3 elektron valence seperti boron, aluminium, dan gallium.

Jenis ini dicaj secara positif. Ini karena indium memiliki lebih sedikit elektron daripada germanium.

2. Semikonduktor Tipe N

Semiconductor jenis P adalah semiconductor yang mempunyai bilangan elektron yang paling banyak. Jenis N dibuat oleh campuran atom germanium dan atom arsen atau pelbagai atom lain yang mempunyai 5 elektron valence seperti arsenik, dan antimoni.

Jenis ini mempunyai caj negatif. Ini karena arsenik memiliki lebih banyak elektron daripada germanium.