Definisi Resolusi ? | Ketajaman Imej, Penjelasan Penuh

Apabila kita bercakap tentang peranti elektronik yang menghasilkan imej seperti telefon pintar, kamera ke komputer, sudah tentu sering mendengar isteri “resolusi”.

Istilah ini pada dasarnya tidak dapat dipisahkan dalam dunia imej digital. Oleh itu, istilah ini sering muncul pada sesuatu yang berkaitan dengan imej.  Oke, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai resolusi, mari kita lihat artikel ini!

Apakah Maksud Resolusi?

apakah maksud resolusi

Pada asasnya, definisi resolusi adalah ukuran yang digunakan untuk menggambarkan ketajaman dan kejelasan imej. Atau dengan kata lain menerangkan tentang banyak butiran imej yang disimpan.

Ia sering digunakan sebagai tanda aras atau metrik untuk menilai kualiti monitor, pencetak, imej digital, video dan pelbagai teknologi hardware dan software lain.

Sila ambil perhatian bahawa resolusi ini boleh diukur dalam beberapa cara. Walau bagaimanapun, resolusi pada dasarnya mengukur seberapa dekat garis boleh dibezakan dari yang lain.

Di samping itu, resolusi juga boleh dinyatakan dalam pelbagai saiz, seperti garis per milimeter dan garis per ketinggian imej, atau lebih dikenali sebagai “the line”.

CariTekno Menerangkan Resolusi

caritekno menerangkan resolusi

Resolusi pada dasarnya adalah istilah yang sangat luas dan mungkin mempunyai pemahaman yang berbeza apabila digunakan dalam bidang teknologi lain.

Dalam industri komputer dan media, resolusi ini merujuk kepada resolusi paparan dan juga bilangan unsur imej (piksel atau titik) yang boleh dipaparkan sama ada secara horizontal atau vertical pada skrin.

Di samping itu, istilah ini juga merujuk kepada beberapa piksel yang boleh dihasilkan oleh skrin sama ada secara horizontal (lebar) atau vertical (tinggi). Saiz ini juga digunakan dalam erti kata imej digital.

Berhubung dengan audio, resolusi ini merujuk kepada kedalaman bit rakaman digital atau bilangan bit maklumat yang boleh disimpan dalam sampel. Ia juga ada kaitan dengan kualiti rakaman.

Berhubung dengan pencetak, resolusi merujuk kepada DPI (Dots Per Inch) bagi bahan output pencetak, yang juga menerangkan betapa kecil dan licinnya titik tersebut. Semakin tinggi nombor DPI, semakin tajam cetakan.

Berhubung dengan imej digital, resolusi biasanya merujuk kepada PPI (Pixels Per Inch), iaitu nilai yang menentukan berapa banyak piksel dipaparkan per Inci dalam imej.

Oleh itu, semakin tinggi resolusi, semakin tajam imej. Ini adalah kerana semakin tinggi nilai PPI yang menunjukkan lebih banyak jumlah piksel dalam setiap inci.