Definisi Media Baharu | Penjelasan Penuh, & Contoh

Dalam era digital ini, media massa mempunyai peranan yang sangat penting dalam menghubungkan dunia dengan setiap individu dan yang lain.

Dalam kes ini, media massa mempunyai keupayaan untuk mencapai khalayak yang luas dengan mesej yang kuat dan boleh memberi kesan kepada masyarakat yang lebih luas.

Apabila kita bercakap tentang media massa, sudah tentu, ia tidak dipisahkan daripada nama istilah “media baharu”. Pernahkah Anda mendengar istilah itu?

Okay, jika Anda tidak pernah mendengar istilah itu, jangan risau, mari kita lihat artikel ini!

Apakah Maksud Media Baharu?

apakah maksud media baharu

Pada asasnya, media baharu adalah istilah umum yang digunakan untuk pelbagai jenis komunikasi elektronik yang boleh dilakukan kerana inovasi teknologi komputer.

Atau dengan kata lain, ia adalah istilah untuk menggambarkan pertembungan antara teknologi komunikasi digital yang telah dikomputerkan dan juga disambungkan ke rangkaian.

Media lama terdiri daripada akhbar, majalah, buku, televisyen, dan pelbagai media bukan interaktif yang lain.

Walaupun media baru terdiri daripada laman web, video dalam talian atau audio, e-mel, platform sosial dalam talian, komuniti dalam talian, forum dalam talian, iklan web, pendidikan dalam talian, dan sebagainya.

CariTekno Menerangkan Media Baharu

caritekno menerangkan media baharu

Dalam kes ini, Anda perlu tahu bahawa media lama telah menemui cara perwakilan baru dalam bentuk digital, meninggalkan kaedah perwakilan konvensional.

Menurut penjelasan sebelumnya di atas bahawa media baru dianggap sebagai satu bentuk komunikasi multimedia dan digital yang berlaku melalui komputer desktop, komputer riba, telefon bimbit, tablet, dan peranti lain.

Pada masa ini media baru telah memperkenalkan interaksi dengan pengguna, bukan hanya memberikan maklumat.

Di samping itu, ia juga boleh disesuaikan dengan pilihan pengguna dan boleh berkaitan secara berkesan dari satu bentuk kandungan yang lain.

Oleh itu, ia akan memanjakan penggunanya dengan menyampaikan pelbagai maklumat yang dikehendaki atau diperlukan oleh penggunanya.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit penjelasan tentang niat media baru. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.