Definisi Komputer Riba | (Notebook) Penjelasan Penuh

Dalam era canggih ini, komputer riba (notebook) seolah-olah menjadi keperluan yang tidak boleh dipisahkan daripada pelbagai aktiviti harian, terutamanya jika ia berkaitan dengan kerja atau tugas.

Terdapat banyak fungsi yang boleh dilakukan oleh komputer riba, jadi ia boleh memudahkan urusan ramai orang, seperti pelajar, pensyarah, freelancer, dan lain-lain.

Oke, pada kesempatan ini akan dibahas sepenuhnya tentang komputer riba, mari kita lihat artikel ini!

Apa Maksud Komputer Riba?

apakah makna komputer riba

Definisi komputer riba adalah komputer yang direka dengan niat untuk menjadi mudah alih. Biasanya, ia kurang daripada 3 inci tebal, beratnya kurang daripada 5 paun, dan juga mempunyai sumber kuasa bateri.

Bateri boleh dicas pada outlet dengan arus AC 120 volt. Sumber arus AC akan mengecas bateri dalaman, yang kemudiannya boleh digunakan selama beberapa jam setiap caj. Ia bergantung kepada seting penggunaan, konfigurasi, dan pengurusan kuasa.

Oleh itu, komputer riba direka dengan penggunaan kuasa yang rendah dan paling sering digunakan apabila di ruang yang terhad, seperti kapal terbang, stesen, dan sebagainya.

CariTekno Menerangkan Komputer Riba

caritekno menerangkan komputer riba

IBM 5100 adalah komputer riba yang pertama boleh didapati secara komersial, yang dikeluarkan pada tahun 1975.

Dari masa ke masa, perkembangan baru dari segi saiz pelbagai komponen pembentukan dan kuasa pemprosesan telah menjadikan komputer ini lebih berfungsi dan juga sangat praktikal.

Walau bagaimanapun, jika dibandingkan dengan komputer desktop biasa, harga komputer riba ini lebih mahal. Ini kerana komponen yang diperlukan mempunyai saiz yang lebih kecil, dan memerlukan kos yang tinggi untuk dibuat.

Anda perlu tahu bahawa dengan menggunakan docking station, komputer riba boleh ditukar menjadi komputer desktop biasa.

Semua peranti periferal seperti pencetak, pengimbas, dan pemacu luaran boleh disambungkan dengan selamat ke docking station. Jadi, komputer riba hanya perlu dipasang ke dalam stesen dan kemudian dihidupkan.

Secara umum hari ini, komputer riba sering menggunakan teknologi skrin nipis yang direka untuk menjadi lebih cepat dan boleh dilihat dari sudut yang lebih besar.

Pada masa ini terdapat juga banyak peranti penuding seperti mouse, trackball, touchpad, dan lain-lain yang boleh digunakan dalam komputer riba.

Dilengkapi dengan kad PC sudah tentu membolehkan komputer riba untuk menyambung dengan modem atau rangkaian. Pemacu CD-ROM atau DVD ini boleh dipasangkan ke dalamnya atau boleh ditambah.