Apa Maksud Input & Output (I/O)? | Definisi, Konteks Utama

Pada dasarnya komputer akan dapat berfungsi dengan baik jika terdapat peranti input dan output (I/O). Peranti input berfungsi untuk memasukkan perintah yang diproses selanjutnya dan hasil akhir akan dipaparkan dalam peranti output.

Oleh itu, antara peranti input dan output, kedua-duanya tidak boleh dipisahkan. Itu kerana mereka saling melengkapi antara satu sama lain.

Walaupun ia mempunyai peranan yang sangat penting, tetapi terdapat beberapa orang yang masih tidak tahu lengkap tentang peranti dan proses input dan output (I/O). Oleh itu, mari kita lihat artikel ini!


Apakah Maksud Input dan Output (I / O)?

apakah maksud input dan output

Pada asasnya dalam bidang pengkomputeran, input/output (I/O) adalah proses komunikasi yang berlaku antara komputer dan dunia luar yang memerlukan peranti yang dipanggil peranti input dan output.

Pada tahap yang paling asas, sistem maklumat (IS), seperti aplikasi software, dipasang pada komputer dan pengguna software yang ada di dunia luar akan mengendalikan komputer untuk mendapatkan penyelesaian.

Dalam kes ini, input merujuk kepada isyarat atau arahan yang dihantar oleh pengguna ke dalam komputer. Sementara itu, untuk output ini merujuk lebih kepada isyarat yang dihantar dari komputer.


CariTekno Menerangkan Input/Otput

caritekno menerangkan input otput

Terdapat beberapa operasi input dan output yang boleh dilakukan dalam konteks komputer di mana-mana sahaja. Tetikus, papan kekunci, monitor, pencetak, dan sebagainya adalah beberapa contoh peranti mudah (I/O) yang sering ditemui.

Terdapat beberapa konteks utama bagi istilah I/O, iaitu seperti berikut:

1. I/O Interface

Ia menyediakan cara untuk berinteraksi dengan hardware komputer. Dalam kes ini antara muka dalam setiap peranti sudah tentu boleh mengekod dan menyahkod isyarat I/O dalam bentuk yang boleh difahami dengan baik untuk kedua-dua peranti input dan output.

2. Programmable Application I/O

Banyak aplikasi atau software yang telah disepadukan dengan sistem operasi (OS) yang dapat memberikan input dan output pada masa yang sama.

Sebagai contoh, aplikasi pengaturcaraan C (C++ dan Java) yang mempunyai perpustakaan terbina dalam yang boleh digunakan untuk melaksanakan operasi I /O.

Program akan ditulis supaya satu fail pustaka akan digunakan sebagai input, manakala output akan dipaparkan kepada pengguna. Dalam bidang pengaturcaraan konsep ini dikenali sebagai fail handling.

3. Memory Addressing I/O

Memori komputer mengandungi blok yang digunakan untuk menyimpan aplikasi (software) atau proses untuk diproses.

Anda perlu tahu bahawa terdapat banyak mekanisme pengalamatan yang boleh digunakan untuk tujuan ini, masing-masing menggunakan operasi I/O dalam konteks tertentu. Indeks dan pengalamatan langsung adalah contoh pengalamatan ingatan menggunakan operasi I/O.