Apa Itu Carta Aliran (Flowchart) ? | Definisi Penuh

Jika Anda adalah orang yang sering membina atau membuat program, sudah tentu Anda sudah tahu carta alir (flowchart).

Dalam membina program, flowchart mempunyai peranan yang sangat penting iaitu menterjemahkan proses menjalankan program supaya lebih mudah difahami. Jika Anda masih tidak tahu tentang carta aliran, jangan risau, mari kita lihat artikel ini!


Apa Maksud Carta Alir?

apa itu carta aliran

Definisi carta alir adalah gambar rajah atau diagram perihalan visual yang digunakan untuk menerangkan atau menyatakan tindakan berjujukan yang berkaitan dengan sesetengah proses atau algoritma.

Dalam erti kata lain, fungsi carta alir untuk menganalisis, mereka bentuk, mendokumentasikan, dan juga menguruskan proses atau program yang wujud dalam pelbagai bidang.

Dalam pengaturcaraan komputer, carta aliran digunakan untuk menunjukkan hubungan berjujukan antara dua atau lebih fungsi dalam algoritma.

Flowchart (carta aliran proses) ini boleh memaparkan operasi proses dalam bentuk tertentu yang diwakili secara individu, manakala hubungan berjujukan digambarkan dengan anak panah yang diletakkan di antara dua atau lebih bentuk tersebut.

Pada akhirnya, flowchart digunakan untuk melaksanakan proses serta prosedur yang wujud dalam pengaturcaraan.


CariTekno Menerangkan Flowchart

caritekno menerangkan flowchart

Frank Gilbert pada tahun 1921 dikreditkan dengan merumuskan carta aliran proses, yang pertama kali dibentangkan kepada ASME (American Society of Mechanical Engineers).

Pada tahun 1930-an, Allan Mogenson, seorang pemain industri, menemui carta aliran proses yang digunakan untuk industri dan perniagaan.

Pada tahun 1947, Douglas Hartree bersama-sama dengan Herman Goldstine dan John Von Neumann memulakan pembangunan aplikasi flowchart dalam bidang pengaturcaraan komputer.

Pada akhirnya, flowchart yang dibangunkan oleh Douglas, Herman, dan John digunakan sebagai teknik untuk mempermudahkan algoritma komputer.

Sejak itu, flowchart telah berkembang dengan pesat dan telah menjadi perkara yang lebih kompleks, yang membawa kepada pembentukan carta aliran aktiviti bahasa pemodelan bersepadu.

Pada masa ini terdapat banyak aplikasi yang boleh digunakan untuk mereka bentuk atau mencipta carta aliran seperti SmartDraw, Visio, OmniGraffle, dan sebagainya.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit berbicara tentang flowchart. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.