Apakah Maksud Akses? | Definisi Akses dalam Kamus Melayu

Sudah tentu kita sering mendengar kata akses. Walaupun sering dibincangkan, tetapi tidak sedikit orang yang tidak tahu maksudnya.

Ini adalah bahagian yang paling penting dalam sistem. Semua sistem memerlukannya untuk memastikan keselamatan data serta privasinya.

Baik individu maupun entiti sangat membutuhkannya untuk menunjang pelaksanaan suatu sistem yang baik. Baiklah, pada kesempatan ini kita akan membincangkan mengenai akses.


Apa Maksud Akses?

Maksud Akses

Pada asasnya, takrif akses dalam konteks keselamatan adalah keistimewaan atau keizinan yang diberikan kepada seseorang atau entiti untuk menggunakan data atau sumber komputer dalam beberapa cara tertentu.

Sebagai contoh, individu dibenarkan membaca akses fail, tetapi tidak dibenarkan mengedit atau menghapuskannya.

Di samping itu, akses juga merupakan beberapa entri yang dibenarkan kepada entiti tertentu atau hanya boleh bermakna kebenaran untuk memasuki sahaja.

Sila ambil perhatian bahawa akses adalah perkara penting dalam mengekalkan keselamatan sistem komputer. Ini adalah kerana akses dapat mengehadkan penggunaan dan pengedaran maklumat, tetapan, dan penggunaan umum sistem.


Penjelasan Akses Mengikut CariTekno

Akses

Hak atau keistimewaan akses adalah aspek yang sangat penting dalam sistem, keselamatan, dan sebagainya. Sebagai contoh, dalam sistem operasi, akses boleh disediakan melalui akaun penggunanya.

Jumlah akses yang boleh dilakukan oleh setiap akaun sudah tentu ditentukan oleh jenis pengguna. Jenis akaun pengguna serta hak akses yang diberikan terdiri daripada pentadbir kepada tetamu.

Biasanya akses diberikan oleh individu yang mempunyai hak akses lengkap atau sekurang-kurangnya berpangkat tinggi.

Biasanya individu yang sebagai pentadbir sistem dapat memberikan kebenaran atau keistimewaan akses kepada pengguna tertentu. Di samping itu, pentadbir juga boleh menolak pengguna atau set pengguna tertentu.

Ada kemungkinan bahawa bahagian-bahagian tertentu sistem akan mempunyai hak akses terhad atau rendah. Mereka yang mempunyai akses yang lebih tinggi mungkin mempunyai hak untuk semua aspek sistem.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit berbicara tentang akses. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.