Apa Itu Akses Internet ? | Definisi Penuh, & Cara

Perkembangan teknologi pada masa ini telah sangat maju, termasuk internet. Siapa yang tidak tahu tentang internet?

Ya, semua orang sama ada muda atau tua, lelaki atau perempuan, sudah tahu internet dan bahkan hampir setiap hari akses internet (internet access).

Walaupun ia telah melakukan “akses internet” hampir setiap hari, tetapi terdapat beberapa orang yang tidak memahami maknanya.

Oleh itu, mari kita lihat artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut!


Apakah Maksud Akses Internet?

apakah maksud akses internet

Akses Internet adalah proses yang menyambung ke internet menggunakan pelbagai peranti seperti PC, komputer riba, atau telefon pintar yang dijalankan oleh individu atau entiti.

Sama ada atau tidak akses internet boleh dilakukan bergantung kepada kelajuan isyarat data dan dalam kes ini pengguna internet boleh menyambung pada kelajuan yang berbeza.

Akses internet ini boleh membenarkan individu dan organisasi menggunakan pelbagai internet atau perkhidmatan berasaskan web.


CariTekno Menerangkan Akses Internet

caritekno menerangkan akses internet

Melakukan akses internet ini boleh dilakukan di banyak tempat seperti rumah, sekolah, tempat kerja, tempat awam, kafe internet, perpustakaan dan sebagainya.

Anda perlu tahu bahawa internet mula mendapat populariti dengan kewujudan akses internet dial-up. Dalam masa yang agak singkat, teknologi yang digunakan untuk mengakses internet semakin berkembang.

Ini, tentu saja, menyediakan pilihan akses yang lebih cepat dan lebih dipercayai. Pada masa ini, teknologi broadband seperti internet berwayar dan ADSL (Asymmetric Dial Subscriber Line) adalah kaedah yang paling banyak digunakan untuk mengakses internet.

Kelajuan, kos, kebolehpercayaan, dan ketersediaan akses internet bergantung pada beberapa perkara seperti rantau, pembekal perkhidmatan internet, dan juga jenis sambungan.

Terdapat banyak cara anda boleh mengakses internet, iaitu seperti berikut:

  • Wireless connection
  • Mobile connection
  • Hotspots
  • Dial-up
  • Broadband
  • DSL
  • Satellite

Akses kepada komputer atau peranti pintar lain adalah salah satu faktor yang sangat penting untuk dapat memahami tahap mengakses internet di rantau ini.

Akses Internet di sesebuah negara atau rantau tidak sekata, jurang ini dikaitkan dengan beberapa perkara seperti, penduduk berpendapatan tinggi, indeks pembangunan tinggi, dan pembangunan teknologi tinggi.