Cara Tutup Bluetick di Aplikasi WhatsApp

WhatsApp adalah salah satu aplikasi yang digunakan untuk berkomunikasi yang popular di pelbagai tempat di dunia hari ini.

Dengan WhatsApp, Anda boleh menghantar mesej, gambar, video, dokumen, telefon dan juga boleh digunakan untuk panggilan video jauh.

Ini sangat membantu manusia dalam memenuhi keperluan dan membantu dalam perniagaan, pendidikan, sosial, dan dunia lain.

Setiap kali fail atau mesej dihantar kepada seseorang mempunyai tanda yang berbeza, seperti semak satu, tandakan dua dan tandakan dua biru.

Mengapa Whatsapp Satu Tick? ini kerana seseorang yang dihantar mesej dimatikan WhatsApp atau tidak disambungkan ke Internet.

Semakan semula menunjukkan mesej telah dihantar tetapi mesej belum dibuka dan dibaca.

Tanda dua biru menunjukkan bahawa mesej telah dihantar dan telah dibuka. Nah, pada kesempatan ini akan dibincangkan mengenai tanda biru. Untuk butiran lanjut, lihat penjelasan berikut.

Apa Maksud Bluetick WhatsApp?

apa maksud bluetick whatsapp

Maksud bluetick dalam bahasa Melayu ialah tanda biru.

Tanda semak biru WhatsApp adalah salah satu ciri pada WhatsApp yang digunakan sebagai penanda bahawa mesej yang dihantar telah dibaca atau mesej telah dibuka.

Ciri tanda biru ini boleh didayakan / dilumpuhkan / hide / dihilangkan atau tutup. Apabila tanda semak ini diaktifkan, maka jika seseorang membuka mesej tanda semak, ia akan menjadi biru.

Walau bagaimanapun, jika tanda semak tidak diaktifkan, walaupun seseorang telah membuka mesej, tanda semak tidak akan menjadi biru.

Ia masih menjadi polemik tentang perkara ini, kadang-kadang tanda biru ini menjadi punca masalah atau salah faham seseorang.

Sesetengah orang berfikir bahawa mematikan tanda biru adalah seperti meremehkan, tidak mahu membalas mesej, atau dianggap berlagak.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang juga berfikir bahawa jika mereka melumpuhkan tanda biru, kehidupan mereka akan lebih tenang dan lebih selesa.

Cara Nak Tutup / Hide / Hilangkan Bluetick WhatsApp

cara nak tutup / hide / hilangkan bluetick whatsapp

Seperti yang sedia maklum, bluetick pada WhatsApp boleh diaktifkan dan boleh dilumpuhkan. Berikut ialah cara menghilangkan bluetick WhatsApp :

 • Buka aplikasi WhatsApp pada telefon pintar
 • Tekan tiga titik di penjuru kanan atas
klik pada icon tiga titik di sudut kanan atas
 • Pilih Tetapan
pilih tetapan
 • Pilih Akaun
pilih akaun
 • Pilih Privasi
pilih privasi
 • Klik butang Resit dibaca untuk mematikan tanda biru pada WhatsApp
klik butang resit dibaca untuk mematikan tanda biru pada whatsapp

Cara Tutup Last Seen WhatsApp

cara tutup last seen whatsapp

Selain ciri bluetick, anda juga boleh melihat sama ada seseorang membuka WhatsApp atau tidak dan boleh mengetahui sama ada seseorang terakhir membuka WhatsApp.

Istilah ini biasanya dipanggil Last Seen atau terakhir dilihat. Perkara yang dilihat di sini ialah apabila seseorang membuka WhatsApp.

Sama seperti tanda biru, kali terakhir dilihat juga boleh diaktifkan atau dilumpuhkan. Mengenai cara menutup WhatsApp terakhir dilihat seperti berikut:

 • Buka aplikasi WhatsApp
 • Tekan tiga titik di penjuru kanan atas
klik pada icon tiga titik di sudut kanan atas
 • Pilih Tetapan
pilih tetapan
 • Pilih Akaun
pilih akaun
 • Pilih Privasi
pilih privasi
 • Klik Terakhir dilihat dan pilih Tiada sesiapa
klik terakhir dilihat dan pilih tiada sesiapa

Dengan cara itu, tiada siapa yang dapat mengetahui sama ada anda berada dalam talian atau tidak dan ketika kali terakhir anda membuka WhatsApp.