10 Cara Baiki Laptop Tak Boleh Connect Wifi | Mudah

Pada zaman moden hari ini, kita pasti sering mendengar perkataan Wi-Fi, kerana sekarang Wi-Fi telah menjadi sebahagian daripada keperluan kita. Oleh itu, peranan Wi-Fi hari ini sangat penting. Anda perlu tahu bahawa terdapat satu masalah dalam laptop yang sering berlaku, iaitu laptop tidak boleh connect Wi-Fi.

Dengan menggunakan Wi-Fi sudah tentu Anda boleh berhubung dengan internet. Kerana terdapat masalah ini pasti akan menghalang aktiviti menggunakan akses internet.

Okay dalam artikel ini akan membincangkan beberapa sebab dan cara baiki laptop tak boleh connect Wi-Fi. Mari kita lihat artikel ini!


Penyebab Laptop Tak Boleh Connect Wi-Fi

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan laptop tidak boleh connect Wi-Fi, iaitu seperti berikut:

1. Lampu Penunjuk Tidak Hidup atau Berwarna Merah

Dalam kes ini, Anda perlu memastikan bahawa lampu penunjuk wireless network hidup. Jika tidak hidup, bermakna tidak aktif.

Jika berwarna merah, mungkin terdapat kerosakan pada hardware adapter dalam laptop.

2. Salah Setting Rangkaian

Terdapat kemungkinan bahawa Anda salah dalam setting rangkaian seperti setting proxy, alamat IP dan sebagainya.

Atau terdapat beberapa setting default yang Anda ubah, sehingga menjadikan Wi-Fi tidak bersambung.

3. Adapter Wi-Fi Dimatikan

Ada kemungkinan bahawa adapter Wi-Fi dimatikan. Untuk memastikan, Anda boleh menyemak feature network connections dalam sistem operasi (OS) pada laptop Anda.

4. Driver Adapter Wi-Fi Tidak Dipasang, Hilang atau Error

Untuk memastikan driver adapter Wi-Fi dipasang atau tidak, Anda boleh menyemak melalui Device Manager, kemudian lihat bahagian Network Adapters.

5. Airplane Mode Aktif

Jika Anda ingin menyambung dengan rangkaian Wi-Fi, maka Anda perlu memastikan airplane mode dimatikan.

6. Salah Memilih Rangkaian Wi-Fi Sedia Ada

Kemungkinan Anda memilih rangkaian Wi-Fi yang salah. Ada kemungkinan bahawa rangkaian Wi-Fi memang bermasalah atau tidak boleh digunakan untuk pengguna public.

7. Salah Input Password Wi-Fi

Kesilapan dalam input password Wi-Fi atau password Wi-Fi yang telah diubah sudah tentu boleh menjadi penyebab tidak dapat menyambung Wi-Fi.

8. Terdapat Masalah dengan Modem, Access Point, atau Router

Terdapat kemungkinan bahawa access point atau router menghadapi masalah, error, atau rosak. Oleh itu, Anda perlu memastikan lampu penunjuk hidup atau jika perlu restart peranti.

9. ISP (Internet Service Provider) Alami Outages

Jika masalah komputer atau laptop tak boleh connect Wi-Fi berlaku pada ramai pengguna, maka terdapat kemungkinan bahawa provider mengalami gangguan. Mengenai perkara ini, Anda boleh menghubungi customer service provider berkenaan. 


Cara Baiki Laptop Tidak boleh Connect Wi-Fi

Selepas mengetahui beberapa penyebab laptop tak boleh connect Wi-Fi, maka seterusnya Anda perlu tahu cara baiki laptop yang tidak dapat menyambung Wi-Fi.

Terdapat beberapa cara yang boleh Anda lakukan, iaitu seperti berikut:

1. Restart Laptop Anda

Saya peribadi juga pernah mengalami masalah laptop tidak boleh menyambung dengan Wi-Fi, walaupun tidak ada masalah dengan driver dan tidak pernah membuat perubahan kepada setting rangkaian.

Sudah tentu ini mengelirukan saya, kerana pengguna lain boleh menyambung dengan Wi-Fi sedangkan saya tidak dapat menyambung.

Kerana saya berasa keliru, jadi saya cuba untuk restart laptop saya dan ternyata Wi-Fi boleh menyambung ke laptop saya. Dari kes yang saya alami, saya cadangkan untuk mencuba restart laptop Anda terlebih dahulu.

Cara ini memang sangat mudah, tetapi sekurang-kurangnya Anda cuba untuk mengetahui apa hasilnya. Mungkin masalahnya adalah dalam sistem service yang berkaitan dengan wireless network yang tidak berfungsi dengan betul.

2. Pastikan Rangkaian Wi-Fi Boleh Digunakan

Cara baiki laptop yang tidak boleh connect Wi-Fi ke-2 adalah untuk memastikan bahawa rangkaian Wi-Fi yang Anda pilih boleh digunakan.

Ini adalah penting untuk Anda lakukan jika Anda menggunakan rangkaian Wi-Fi public seperti kafe, kedai kopi, perpustakaan, dan lain-lain.

Dalam kes ini, Anda perlu bertanya kepada pemilik atau orang lain yang menggunakan Wi-Fi yang sama.

Jika orang lain mengalami masalah yang sama, ini bermakna bahawa rangkaian Wi-Fi yang Anda gunakan memang dalam masalah. Ini boleh berlaku kerana provider mengalami gangguan atau ada masalah dengan router Wi-Fi.

3. Menyemak Rangkaian Wi-Fi

Cara baiki laptop tidak dapat menyambungkan Wi-Fi ke-3 adalah untuk memastikan adapter Wi-Fi berada dalam keadaan enable dan status rangkaian Wi-Fi on.

Cara ini Anda lakukan jika laptop tidak mengesan rangkaian Wi-Fi.

Pastikan Adapter Wi-Fi Enable

 • Taip “View Network Connections” dalam gelintar Windows

Pastikan Status Wi-Fi ON

 • Klik ikon rangkaian dalam System Tray (Taskbar)
 • Pastikan feature Wi-Fi dihidupkan

4. Cuba Putuskan dan Sambung Semula Rangkaian Wi-Fi

Cara ini boleh Anda lakukan dengan mengaktifkan airplane mode untuk beberapa saat. Kemudian forget rangkaian yang Anda pernah sambung dan kemudian sambung semula. Ini dilakukan dengan tujuan mengemaskini preference rangkaian Wi-Fi.

Menggunakan Airplane Mode

 • Klik ikon rangkaian dalam taskbar
 • Pilih Airplane Mode

Forget Rangkaian Wi-Fi

 • Klik ikon rangkaian dalam taskbar
 • Klik kanan pada rangkaian Wi-Fi > pilih Forget

5. Setting Alamat IP dan DNS Automatik

Cara seterusnya adalah untuk memastikan alamat IP dan DNS laptop disetkan secara automatik. Anda perlu tahu bahawa ini adalah penting untuk Anda lakukan jika Anda menggunakan rangkaian public yang mempunyai setting router yang berbeza.

Ada kemungkinan bahawa router Wi-Fi ditetapkan berdasarkan julat IP tertentu. Oleh itu, jika IP laptop Anda tidak didaftarkan, maka router tidak dapat menyambung atau enggan menyambung.

Ambil mudah, Anda boleh membaikinya dengan langkah-langkah berikut:

 • Taip “Control Panel” dalam gelintar Windows

6. Restart Modem, Router, dan Access Point

Selain menyemak adapter dan router Wi-Fi pada laptop, lebih baik jika Anda menyemak modem atau router yang Anda miliki. Ini boleh dilakukan jika rangkaian Wi-Fi milik Anda, bukan Wi-Fi public.

Untuk memastikan router Anda bermasalah atau tidak, cuba semak menggunakan peranti lain (smartphone atau laptop lain).

Jika peranti lain mengalami perkara yang sama, maka sudah pasti bahawa router yang Anda ada bermasalah. Pada asasnya terdapat 2 cara untuk restart router yang boleh Anda lakukan, iaitu seperti berikut:

Restart Router Secara Manual

 • Matikan router dengan mencabut dari electric socket
 • Biarkan untuk sementara waktu
 • Sambung semula dengan electric socket
 • Sambung semula rangkaian Wi-Fi dengan laptop
 • Selesai

Restart Router Melalui Browser

 • Buka browser pada laptop Anda
 • Masukkan alamat IP router yang Anda miliki, biasanya alamat default router seperti 192.168.1.1 atau 192.168.1.254. Biasanya alamat IP router berada pada label di belakang router. Anda perlu menyesuaikan diri dengan router yang Anda miliki.
 • Login dengan username dan password router yang Anda miliki.
 • Pilih Administration atau System Management (setiap jenama router mempunyai istilah yang berbeza).
 • Klik Reboot
 • Klik Confirm
 • Tunggu sehingga reboot selesai
 • Sambung semula rangkaian Wi-Fi dengan laptop
 • Selesai

7. Menggunakan Network Troubleshooter

Cara baiki laptop tidak boleh connect Wi-Fi yang seterusnya adalah untuk menjalankan network troubleshooter. Jika Anda menggunakan cara ini, sistem akan menjalankan diagnostik dan pembaikan rangkaian.

Selepas proses diagnosis dan pembaikan selesai, maka Anda dapat melihat di mana masalah rangkaian Wi-Fi terletak.

Walaupun cara ini tidak menjamin Wi-Fi akan kembali kepada norma, tetapi sekurang-kurangnya Anda telah cuba untuk mengetahui apa masalahnya. Berikut ialah beberapa langkah yang boleh Anda ambil.

 • Klik Start > Pilih Setting > Pilih Network & Internet
 • Dalam seksyen Advanced Network Settings > Pilih Network Troubleshooter

8. Update Driver Adapter Wi-Fi

Anda perlu tahu bahawa fungsi driver adalah untuk menyambungkan sistem dengan komponen hardware.

Tanpa driver, sistem tidak akan dapat mengenali hardware yang telah dipasang. Di samping itu, update hardware adalah penting untuk menyesuaikan versi sistem yang sentiasa berkembang.

Untuk dapat update driver, Anda boleh melakukan beberapa langkah seperti berikut:

 • Taip “Device Manager” dalam gelintar Windows

Selain dapat menggunakan feature yang telah disediakan oleh Microsoft, Anda juga boleh menggunakan software daripada pihak ketiga seperti Intel Driver & Support Assistant. Dengan menggunakan software ini, semua driver akan dikesan dan boleh memberikan cadangan untuk update atau tidak.

9. Reset Network

Cara baiki laptop tak boleh connect Wi-Fi yang ke-9 adalah reset network. Cara Ini akan mengalih keluar semua preference rangkaian yang telah disetkan, reinstall komponen adapter rangkaian, dan mengembalikannya ke kedudukan default.

Untuk melakukan cara ini, Anda boleh melakukan beberapa langkah berikut:

 • Klik Start > Pilih Setting > Pilih Network and Internet > Pilih Status
 • Skrol ke bawah, pilih Network Reset

10. Membeli USB Wi-Fi Adapter

Jika pembaikan software tidak membantu sama sekali dan Anda melihat lampu penunjuk rangkaian merah, maka ada kemungkinan bahawa adapter Wi-Fi” rosak.

Walau bagaimanapun, ini masih tidak pasti, jadi Anda perlu bertanya kepada seseorang yang profesional.

Jika terdapat kerosakkan, Anda boleh membeli Wi-Fi USB Adapter. Alat ini mempunyai antena yang boleh menangkap isyarat Wi-Fi dengan lebih baik dan lebih optimum. Alat ini boleh menjadi alternatif jika adapter Wi-Fi rosak.