Apa Maksud Kabel Fiber Optik? | Definisi Penuh, Rangkaian

Dengan teknologi fiber optik atau serat optik pada masa ini, kita sudah boleh menikmati pelbagai kemudahan perkhidmatan internet berkelajuan tinggi yang tidak terjejas oleh cuaca.

Kabel ini digunakan secara meluas, terutamanya dalam teknologi komunikasi, dalam talian atau tanpa dalam talian.

Ini kerana, banyak kelebihan yang ditawarkan oleh kabel ini, begitu banyak industri dalam pelbagai bidang yang sudah menggunakan serat optik. Oke, untuk lebih memahami tentang kabel ini, mari kita lihat artikel ini!


Apakah Maksud Fiber Optik?

apakah maksud fiber optik

Definisi fiber optik adalah talian penghantaran atau jenis kabel yang diperbuat daripada kaca atau bahan plastik yang sangat baik dan mempunyai saiz yang lebih kecil daripada rambut manusia (diameter 120 mikrometer), dan digunakan untuk menghantar isyarat cahaya dari satu tempat ke tempat lain.

Apabila dibandingkan dengan kabel tembaga secara umum, jenis kabel ini boleh membawa lebih banyak data dan tidak terdedah kepada gangguan elektromagnet, kerana data dihantar dalam bentuk cahaya dan bukannya dalam bentuk elektrik.

Kelajuan pemindahan data dari kabel ini juga sangat cepat, kerana cara ia berfungsi yang menggunakan refraction cahaya. Bagi jenis cahaya yang digunakan dalam proses penghantaran data adalah LED atau laser.


CariTekno Menerangkan Fiber Optik

caritekno menerangkan fiber optik

Seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa teknologi ini menggunakan serat kaca dalam proses penghantaran data pada kelajuan yang sangat cepat, walaupun tidak secepat kelajuan cahaya.

Ini adalah kerana penjelasan umum tentang kelajuan cahaya adalah 299.2792.485 meter sesaat yang berlaku dalam vakum.

Dalam aplikasinya, kelajuan perjalanan cahaya ini pada dasarnya berbeza-beza bergantung kepada medium yang dilaluinya.

Pada asasnya cahaya yang ada dalam serat optik ini tidak keluar kerana indeks refraction kaca lebih besar daripada indeks refraction udara. Ini kerana laser mempunyai spektrum yang boleh dikatakan sangat sempit.

Kecekapan serat optik ini bergantung kepada ketulenan bahan binaan kaca. Semakin tulen bahan yang digunakan untuk membuat kaca, semakin sedikit cahaya yang diserap oleh serat optik.

Untuk menyahkod data yang dihantar melalui kabel fiber optik ini, ia perlu hardware yang sudah menyokong sensor cahaya bagi setiap terminal kabel fiber optik.

Kos yang ditanggung untuk dapat menggunakan teknologi ini juga jauh lebih mahal kerana pembuatan jenis kabel ini juga mahal.