Apa Maksud Bioteknologi? | Teknologi Berasaskan Biologi

Apabila kemajuan masa, sudah tentu teknologi berkembang juga, termasuk peningkatan sains dan peningkatan alat biologi.

Pelbagai teknik dibangunkan dengan satu matlamat, iaitu untuk meningkatkan taraf hidup manusia. Salah satu teknik yang paling penting adalah bioteknologi. Pernahkah Anda mendengar perkataan itu?

Jika tidak, Anda perlu tahu, bahawa bioteknologi pada masa ini mempunyai peranan yang sangat penting dalam pelbagai jenis kehidupan manusia.

Okay tanpa ado selanjutnya mari kita lihat artikel tentang bioteknologi!


Apa Itu Bioteknologi?

apa maksud bioteknologi

Bioteknologi adalah aplikasi teknologi yang menggunakan sistem biologi, organisma hidup, dan pelbagai komponennya untuk membuat produk dan sistem teknologi lain dengan tujuan untuk meningkatkan taraf hidup manusia.

Bioteknologi adalah istilah yang terbentuk daripada gabungan dua perkataan, iaitu “bio” yang mempunyai makna kehidupan dan “teknologi”.

Kemajuan dalam taraf hidup boleh dalam bentuk peningkatan pengeluaran makanan, penemuan dalam ubat-ubatan baru atau kesihatan yang lebih baik hasil daripada pengetahuan dan juga produk baru.


CariTekno Menerangkan BioTeknologi

caritekno menerangkan bioteknologi

Anda perlu tahu bahawa bioteknologi adalah konsep yang besar dan meliputi banyak industri atau bidang, tetapi dengan penekanan yang sama dalam penggunaan organisma hidup untuk mencapai matlamat cawangan.

Ia bertujuan untuk membangunkan teknologi dan prosedur untuk mengubah organisma hidup supaya sesuai dengan tujuan manusia.

Penggunaan bioteknologi terbesar adalah dalam sektor pertanian, sains farmaseutikal, dan juga perubatan.

Sepanjang sejarah sektor pertanian, seorang petani telah mengubah suai haiwan dan tanaman secara genetik untuk mendapatkan lebih banyak tanaman dan boleh menghasilkan varieti yang unggul.

Penapaian pelbagai jenis makanan seperti pickles dan keju juga merupakan salah satu bentuk bioteknologi terawal.

Oleh kerana rayuan mikrob boleh digunakan untuk pelbagai proses penyediaan makanan seperti pembuatan yis roti, kerja Louis Pasteur pada tahun 1857, dapat memberikan pandangan yang lebih baik tentang kehidupan mikrob, penapaian, dan perkembangan antibiotik.

Terdapat beberapa cawangan bioteknologi iaitu seperti berikut:

BioteknologiPenjelasan
HijauCawangan ini berkaitan dengan proses pertanian, seperti mewujudkan jenis atau varieti baru tumbuhan dengan hasil yang lebih dan juga lebih tahan terhadap perosak dan keadaan cuaca yang melampau.
BlueCawangan ini berkait rapat dengan aplikasi marin dan juga perairan.
MerahCawangan ini prihatin dengan pelbagai proses perubatan dan kesihatan, seperti menghasilkan antibiotik dan melakukan kejuruteraan penyembuhan genetik melalui pelbagai manipulasi genetik.
PutihCawangan ini juga dikenali sebagai bioteknologi industri. Ya, seperti namanya,
BioinformatikCawangan ini menangani masalah biologi melalui teknik pengiraan, membuat organisasi pesat sejumlah besar data biologi dan dapat menjana analisis untuk data. Ia adalah mengenai konsepologi dalam istilah molekul dan seterusnya cuba memahami dan mengatur maklumat atau data dalam skala besar.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit berbicara tentang apa bioteknologi itu. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.