Apa Maksud Teknologi Automasi? | Definisi Penuh & Sebab

Seiring dengan perkembangan teknologi, automasi kini menjadi sebahagian daripada kehidupan kita. Ini kerana dengan automasi semua kerja akan dapat berjalan secara automatik, cepat, dan juga cekap.

Walau bagaimanapun, masih terdapat ramai orang yang tidak memahami secara terperinci tentang automasi.

Oleh itu, dalam artikel ini, anda akan dapat melakukan pengenalan lanjut mengenai automasi. Jom!


Apakah Automasi?

Automasi

Definisi automasi adalah penciptaan teknologi dan aplikasinya untuk mengawal dan juga memantau proses pengeluaran dan penghantaran pelbagai produk sama ada barangan atau perkhidmatan dengan campur tangan manusia yang minimum.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini bahawa penggunaan teknologi, teknik, dan juga proses automasi boleh meningkatkan kecekapan, kebolehpercayaan, dan / atau kelajuan kerja pada tugas yang dilakukan oleh manusia sebelum ini.

Penggunaan automasi telah digunakan dalam beberapa bidang seperti pembuatan, pengangkutan, utiliti, pertahanan, kemudahan dan sebagainya.


CariTekno Menerangkan Automasi

CariTekno Menerangkan Automasi

Anda perlu tahu bahawa proses automasi ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara dalam pelbagai bidang.

Sebagai contoh, dalam bidang teknologi maklumat, skrip software boleh menguji produk software dan boleh menghasilkan laporan.

Di samping itu, terdapat juga pelbagai jenis perisian yang terdapat di pasaran yang boleh menghasilkan kod untuk perisian.

Dalam kes ini pengguna hanya perlu mengkonfigurasi alat dan juga menentukan proses sahaja.

Gabungan automasi yang telah berkembang dengan pesat dan juga kecerdasan perniagaan dalam aplikasi adalah satu bentuk automasi berkualiti tinggi yang baru.

Dalam industri lain, automasi telah meningkatkan produktiviti dalam beberapa dekad kebelakangan ini, menjimatkan masa, dan juga menjimatkan kos.

Automasi ini datang dalam banyak bentuk dalam kehidupan seharian kita, dari aplikasi yang paling mudah ke yang paling kompleks.

Seperti termostat isi rumah yang boleh mengawal pendidih, papan suis telefon automatik, sistem navigasi elektronik, dan algoritma yang paling maju yang dilaksanakan oleh kereta self driving.


Sebab Menggunakan Automasi

Sebab Menggunakan Automasi

Biasanya, automasi digunakan untuk meminimumkan buruh atau menggantikan peranan manusia dalam melakukan pekerjaan yang paling menial atau berulang.

Seperti yang dibincangkan sebelum ini, automasi hadir dalam banyak bidang, walaupun ia lebih lazim dalam pembuatan, utiliti, pengangkutan, dan keselamatan.

Sebagai contoh, kebanyakan kilang sudah menggunakan beberapa proses automatik dalam bentuk talian pemasangan robotik.

Dalam kes ini, kuasa manusia hanya diperlukan untuk menentukan proses dan juga menyelia kerja robot, untuk proses pemasangan pelbagai komponen yang diserahkan kepada mesin.

Dalam bidang teknologi, kesan automasi sudah sangat cepat, baik dari segi perisian / perkakasan dan jentera.

Penggunaan artificial intelligence (AI) dan teknologi machine learning (ML) pada masa ini telah berkembang dengan pesat dalam pelbagai bidang.