Apa Itu Algoritma / Algoritme? Definisi & Konsep

Sesetengah orang telah mendengar perkataan “algoritma” dan kebanyakan kita juga mempunyai andaian bahawa perkataan itu berkaitan dengan bahasa pengaturcaraan, sains komputer, dan matematik.

Ya, Anda sangat betul jika Anda mempunyai fikiran sedemikian, tetapi adakah Anda tahu penjelasannya?

Oke, dalam artikel ini akan dibahas tentang makna algoritma akan dijelaskan secara detail, mari kita lihat!


Apa Itu Algoritma?

Apa Madsud Algoritma

Algoritma pada dasarnya adalah proses matematik untuk menyelesaikan pelbagai masalah menggunakan langkah-langkah terhad atau cekap.

Di samping itu, algoritma juga merupakan satu set arahan yang menerangkan bukan sahaja apa yang perlu dilakukan, tetapi bagaimana untuk melakukannya.


CariTekno Menerangkan Algoritma

Apa Madsud Algoritma

Mungkin cara terbaik untuk memahami konsep algoritma adalah dengan memikirkannya sebagai resipi.

Anda mesti sudah tahu bahawa terdapat banyak cara untuk membakar kek, tetapi dengan mengikuti resipi seseorang akan tahu untuk memanaskan ketuhar terlebih dahulu, kemudian ukur tepung, tambah mentega, dan sebagainya, sehingga kek selesai.

Dengan menggunakan algoritma, seorang programmer atau ilmuwan komputer dapat memberitahu mesinnya untuk melakukan beberapa hal.

Seperti meminta pangkalan data X untuk angka jualan bulan lepas, membandingkannya dengan bulan sebelumnya dan bulan yang sama tahun lalu, dan kemudian memaparkannya dalam graf bar.

Oleh itu, secara teknikalnya, komputer menggunakan algoritma untuk membuat senarai terperinci arahan untuk menjalankan operasi.

Apabila dilihat dari segi kecekapan, pelbagai algoritma boleh menyelesaikan operasi atau menyelesaikan masalah dengan mudah dan juga dengan cepat.