Apakah Maksud Nomophobia? – Definisi, Faktor Penyebab, & Gejala

Pada zaman moden, sudah tentu, telefon bimbit telah menjadi satu kemestian untuk setiap individu. Ini kerana terdapat begitu banyak kemudahan dan praktikaliti yang ditawarkan oleh telefon bimbit, begitu ramai orang sentiasa membawanya ke mana sahaja dia pergi.

Oleh itu, pada masa ini kelihatan sindrom bernama nomophobia yang bermaksud “no mobile phone phobia”. Kebanyakan sindrom ini melanda orang muda.

Oke, untuk mengetahui lebih lanjut tentang nomophobia, mari lihat artikel ini!


Apakah Maksud Nomophobia?

apakah maksud nomophobia

Pada asasnya, definisi nomophobia merujuk kepada sindrom psikologi di mana seseorang menjadi takut dan cemas apabila dia lupa untuk membawa telefon bimbit atau tidak boleh menggunakan telefon bimbit kerana pelbagai faktor seperti tiada isyarat atau bateri yang habis.

Ketakutan dan kebimbangan kemudiannya akan mempengaruhi perasaan dan pemikiran seseorang dalam menjalankan aktiviti mereka.

Walaupun nomophobia tidak dikategorikan sebagai masalah kesihatan mental (DSM-5 / Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), sesetengah pakar bersetuju bahawa keadaan ini boleh menimbulkan kebimbangan yang membawa kepada kesihatan mental.

Pakar bersetuju, bahawa sindrom ini adalah satu bentuk derivatif pergantungan telefon bimbit.


CariTekno Menerangkan Nomophobia

caritekno menerangkan nomophobia

Pakar belum menemui punca sebenar nomophobia. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada kemunculan keadaan ini.

Berikut adalah beberapa faktor yang berpotensi mencetuskan nomophobia:

1Tabiat menggunakan telefon bimbit sebagai sokongan untuk aktiviti harian.Keadaan ini membuatkan orang ramai tidak dapat hidup tanpa telefon bimbit mereka. Tanpa telefon bimbit, orang akan merasa terputus dan terpencil dari aspek penting dalam kehidupan mereka seperti rakan, keluarga, kerja, kewangan, akses kepada maklumat, dan sebagainya.
2Banyak masa yang dihabiskan untuk bermain telefon bimbit.Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Behavioral Addiction pada tahun 2014, pelajar kolej biasanya menggunakan telefon bimbit selama 9 jam sehari. Pada asasnya telefon pintar menyediakan banyak faedah positif, tetapi sebaliknya ia juga boleh menyebabkan pergantungan dan menyebabkan tekanan.
3Keakraban dengan teknologi.Dalam kebanyakan kes, kebimbangan berpisah dengan telefon bimbit berlaku pada remaja. Ini kerana kumpulan umur ini dilahirkan dan turut dibesarkan dalam era digital teknologi. Oleh itu, telefon bimbit telah menjadi bahagian penting dalam kehidupan seharian mereka.

Gejala Nomophobia

Phobias adalah satu bentuk kegelisahan. Keadaan ini menyebabkan ketakutan yang teruk apabila memikirkan atau menghadapi ketakutan Anda.

Apabila mengalami fobia, terdapat beberapa gejala fizikal atau emosi yang mungkin Anda rasakan. Berikut adalah beberapa gejala yang dirasakan oleh orang-orang yang mengalami nomophobia:

1. Gejala Fisik

 • Perspire
 • Sakit kepala dan perasaan mahu pengsan
 • Ketegasan di dada
 • Berjabat badan
 • Kadar jantung menjadi lebih cepat
 • Kesukaran bernafas secara normal

2. Gejala Emosi

 • Panik dan cemas apabila dia tidak dapat mencari telefonnya.
 • Tekanan dan kebimbangan apabila Anda tidak dapat menyemak telefon Anda untuk masa yang tertentu.
 • Terdapat rasa bimbang, panik, dan ketakutan apabila anda lupa untuk membawa atau tidak boleh menggunakan telefon anda.
 • Berasa gelisah dan cemas apabila tidak memegang atau tidak dapat menggunakan telefon untuk seketika.
 • Tekanan dan ketakutan apabila rangkaian data atau sambungan wi-fi tidak boleh digunakan.
 • Melangkaui aktiviti yang dirancang kerana menghabiskan terlalu banyak masa bermain telefon bimbit.