Apa Itu Media Sosial ? | Pengenalan dan Ringkasan

Perkembangan teknologi pastinya membawa banyak perubahan dalam kehidupan manusia. Salah satunya adalah untuk memiliki dampak pada kebiasaan dan perilaku orang.

Pada masa ini teknologi boleh memudahkan kerja ramai orang, salah satunya dengan kehadiran media sosial.

Ia bukan sahaja boleh digunakan untuk berkomunikasi secara peribadi, tetapi terdapat juga banyak fungsi lain yang boleh digunakan. Okay untuk mengetahui butiran lanjut mengenai pengenalan media sosial, mari kita lihat artikel ini!

Apa Itu Media Sosial?

apa itu media sosial

Walaupun pada masa ini media sosial digunakan secara meluas, tetapi masih ada beberapa orang yang mempunyai persoalan tentang apakah media sosial?

Pada asasnya media sosial adalah istilah umum yang digunakan untuk menerangkan pelbagai aplikasi internet yang membolehkan pengguna membuat kandungan dan berinteraksi antara satu sama lain.

Atau dengan kata lain, medium berdasarkan kecanggihan teknologi yang dikelaskan dari pelbagai bentuk, seperti majalah, forum internet, weblog, wikis, siniar, penanda buku sosial, microblogging, imej, dan video.

Interaksi sedemikian boleh mengambil banyak bentuk, tetapi secara umum terdapat beberapa perkara, iaitu seperti berikut:

  • Pelbagai pautan ke kandungan menarik yang dicipta oleh pihak ketiga.
  • Integrasi awam ke dalam profil peribadi, termasuk yang berkaitan dengan maklumat mengenai aktiviti semasa kami dan juga lokasi.
  • Kongsi foto, video dan siaran lain.
  • komen tentang foto, video, kemas kini, siaran dan pautan yang dikongsi oleh orang lain.

CariTekno Menerangkan Media Sosial

caritekno menerangkan media sosial

Kemunculan media sosial dianggap sebagai pembangunan web 2.0, yang mengesahkan bahawa ia berdasarkan konsep web interaktif yang didorong oleh penggunanya.

Pada awal penampilannya masih banyak orang yang mempersoalkan apa maksud media sosial, tetapi dari masa ke masa semua orang telah memahami dengan sendirinya.

Papan mesej, blog, dan bilik sembang yang disediakan dapat memberikan pengalaman yang boleh digambarkan sebagai media sosial.

Walau bagaimanapun, istilah ini lebih dikenal pasti dengan beberapa laman atau aplikasi seperti Facebook, Twitter, Instagram, Digg, dan sebagainya.

Seperti banyak kata-kata buzz, maka dari media sosial ini dapat ditafsirkan sebagai target bergerak yang akan beralih menurut apa yang digunakan oleh orang yang menggunakannya.