Apa Itu Facebook ? | Definisi Facebook dan Ciri Menariknya

Melalui laman rangkaian Facebook, seseorang boleh memuat naik pelbagai jenis maklumat yang berkaitan dengan dirinya atau persekitaran sekeliling supaya orang lain dapat dilihat.

Di samping itu, kini media sosial ini juga boleh digunakan sebagai medium untuk menjalankan aktiviti membeli dan menjual.

Seperti yang kita tahu bersama bahawa pengguna Facebook sudah banyak, tetapi dalam kes ini masih ramai orang yang masih tidak tahu maksud Facebook. Oleh itu, mari kita lihat artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut!


Apakah Maksud Facebook?

apakah maksud facebook

Facebook adalah platform rangkaian sosial yang disediakan secara percuma (open source), yang boleh digunakan untuk mempromosikan dan juga menyediakan kemudahan interaksi antara rakan, keluarga dan rakan sekerja.

Ia ditubuhkan pada tahun 2004 oleh Mark Zuckerberg dan beberapa rakan sekelas Mark dari Universiti Harvard (Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz, dan Chris Hughes). Facebook kini digunakan oleh lebih daripada satu bilion pengguna aktif di seluruh dunia.

Media sosial ini pada mulanya mengambil bentuk laman web yang penggunaannya terhad kepada pelajar Harvad sahaja, kemudian berkembang di Boston, Ivy League, dan Stanford.

Dari masa ke masa, media sosial terbuka kepada setiap pelajar di universiti lain, sebelum ia dibuka kepada pelajar sekolah tinggi, dan akhirnya kepada semua orang yang berumur sekurang-kurangnya 13 tahun.


CariTekno Menerangkan Facebook

caritekno menerangkan facebook

Untuk dapat menggunakan media sosial ini, pengguna mesti mendaftar terlebih dahulu. Selepas itu, pengguna boleh mencipta profil peribadi, menambah pengguna lain sebagai rakan dan bertukar mesej dengan pengguna lain.

Di samping itu, akan ada pemberitahuan automatik apabila pengguna lain yang sudah menjadi rakan kami melakukan kemas kini profil atau berkongsi sesuatu.

Facebook mempunyai beberapa ciri menarik yang boleh digunakan oleh semua orang, iaitu seperti berikut:

  • Customized profile, privacy, dan security,
  • Friend list management,
  • Photo album management,
  • Interactive chat,
  • Fan pages,
  • Search engine,
  • Marketplace,
  • dan sebagainya.

Pada masa ini, media sosial Fecebook telah memudahkan fungsi lanjutan melalui aplikasi. Lebih menarik, terdapat juga facebook connect yang merupakan perkhidmatan pengesahan log masuk yang membolehkan interaksi web merentas platform dan disesuaikan.