Apakah Maksud Emoji | Bila Menggunakannya?

Semakin maju perkembangan zaman hari ini, semakin maju teknologi dalam pemesejan. Selain menghantar mesej teks, Anda juga boleh meluahkan perasaan dengan menggunakan emoji (絵文字, atau えもじ).

Walaupun sering digunakan, tetapi masih ramai orang yang tidak tahu makna emoji. Nah, untuk itu, mari kita bahas dalam artikel ini!


Apakah Maksud Emoji?

apakah maksud emoji

Definisi emoji merujuk kepada istilah Jepun dalam menggunakan aksara bergambar, atau emotikon untuk menyatakan diri mereka dalam komunikasi mesej sama ada berasaskan mudah alih atau berasaskan web.

Ia menyediakan cara menghantar isyarat visual dalam mesej teks mudah alih dan web menggunakan banyak ungkapan atau aksara yang boleh menerangkan Anda pada masa itu.

Terdapat banyak nama emoji lain, contohnya seperti pictographs, ideograms, smileys, dan emoticons.


CariTekni Menerangkan Emoji

caritekni menerangkan emoji

Emoji pada dasarnya emtikon dan aksara versi Jepun, yang diperkukuhkan menggunakan pergerakan dan juga norma sosial global yang wujud dalam kehidupan seharian kita.

Perkataan “emoji” berasal dari literasi Jepun “e”  yang bermaksud imej dan “moji” yang bermaksud huruf.

Emoji pertama kali dicipta pada tahun 1999 oleh Shigetaka Kurita, yang merupakan sebahagian daripada pasukan yang pada masa itu bekerja di platform internet mudah alih I-mode NTT DoCoMo.

Walaupun penciptaan emoji pada mulanya hanya tersedia di Jepun, beberapa set aksara emoji telah dimasukkan ke dalam Unikod. Oleh itu, pada masa ini emoji sudah mungkin digunakan di luar Jepun.

Emoji biasanya dilukis pada kawasan 12 x 12 piksel yang memerlukan 2 ruang kosong pada masa penghantaran, tetapi saiz visual dan logik berbeza dari pembawa antara satu sama lain.

Terdapat 176 watak atau simbol emoji asas, dan kira-kira 76 aksara tambahan yang boleh digunakan untuk telefon yang sudah menyokong C-HTML 4.0. Ambil mudah, pada masa ini terdapat banyak telefon pintar moden yang sudah disokong dengan C-HTML 4.0.

Penghujung Perkataan

Itu sedikit berbicara tentang makna emohi. Semoga artikel ini dapat berguna dan dapat menambahkan pandangan Anda.

Jika terdapat sebarang kritikan, cadangan atau soalan sila serahkan dalam ruangan komen. Terima kasih.